30 april 2024 — 1 minuut

Is een online doktersconsult belastingvrij?

Vrijstelling voor medische diensten

Medisch

Je hoeft geen btw in rekening te brengen voor medische diensten. Daarnaast kun je de betaalde btw niet aftrekken. Deze vrijstelling heeft een prijsverlagend effect voor particulieren, aangezien zij meestal de afnemers zijn.

Online consult

Recentelijk heeft de rechtbank Noord-Holland geoordeeld of online medische consulten ook vrijgesteld zijn van btw. Een vrouw bezat een website waarop je medische consulten kon aanvragen bij een medisch specialist. 

BIG-geregistreerde artsen

De vrouw had een aantal BIG-geregistreerde artsen ingeschakeld die deze consulten verzorgden en hiervoor een vergoeding ontvingen. Via de website konden klanten informatie uitwisselen met de specialist over diagnoses en mogelijke behandelingen voor hun specifieke medische situatie.

Uitgebreide definitie

Volgens de rechtbank valt onder 'medische verzorging' een breed scala aan diensten, waaronder diensten gericht op het behoud en herstel van de gezondheid. Alleen het verstrekken van gezondheidsinformatie is echter onvoldoende. Voor een online consult is het niet van belang dat er vooraf een medisch voorschrift is verstrekt of dat er achteraf behandeling heeft plaatsgevonden.

Vrijgesteld van btw

Gezien het feit dat bij een online consult meestal een diagnose en behandeling werden beoordeeld en dat de informatie werd verkregen uit de gegevens die de patiënten zelf aanleverden, heeft de rechtbank geoordeeld dat deze consulten vrijgesteld zijn van btw. De online consulten gaan verder dan alleen het verstrekken van informatie, dit werd bevestigd door vier artsen die via de website hun diensten verleenden. 

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.