29 april 2024 — 3 minuten

Wat betekent de Voorjaarsnota voor jou als automobilist?

Elektrische auto: korting op motorrijtuigenbelasting wordt afgebouwd

Auto

Ben jij de trotse bezitter van een 100% elektrische personenauto? Dan is het goed om te weten dat de korting op de motorrijtuigenbelasting (mrb) stapsgewijs wordt afgebouwd. Vanaf 2026 wordt de korting niet direct stopgezet, maar zal deze geleidelijk verminderen. In 2025 profiteer je nog van een korting van 100%. Deze korting zal echter in de loop der jaren afnemen, met 40% van het normale tarief vanaf 2026 en 35% vanaf 2029. Vanaf 2031 komt de korting volledig te vervallen en zal ook voor elektrische personenauto's het normale tarief gelden.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de subsidie voor particulieren bij aankoop van een elektrische personenauto (SEPP) na 2024 komt te vervallen.

Plug-in hybride auto: korting op mrb vervalt

Heb jij een plug-in hybride auto? Dan verandert er ook iets voor jou. Vanaf 2025 vervalt de korting van 50% op de motorrijtuigenbelasting (mrb). Daarnaast moet je vanaf 2027 meer belasting betalen bij de aankoop van een nieuwe auto vanwege een nieuwe meetmethode voor de uitstoot van CO2.

Auto op LPG: korting op mrb verdwijnt

Rijd jij in een auto op LPG? Vanaf 2026 verdwijnt de korting op de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor LPG-rijders. Momenteel bedraagt deze korting ongeveer €143 per kwartaal. De stijging van het tarief zal vooral merkbaar zijn bij eigenaren van kleinere auto's op LPG, aangezien de mrb afhankelijk is van het gewicht van de auto.

Elektrische bestelauto: volledige mrb betalen vanaf 2026

Gebruik jij een elektrische bestelauto? Houd er dan rekening mee dat je vanaf 2026 de volledige motorrijtuigenbelasting (mrb) moet betalen. De korting die tot 2031 geldt voor elektrische personenauto's is namelijk niet van toepassing op elektrische bestelauto's.

Bestelauto gebruikt door meerdere werknemers: bijtelling aangepast vanaf 2026

Maak jij gebruik van een bestelauto die door meerdere werknemers privé gebruikt kan worden? Onder bepaalde voorwaarden geldt dan niet de normale bijtelling. In plaats daarvan betaalt de werkgever een vast bedrag van €300 aan belasting per jaar. Let op: dit bedrag zal naar verwachting vanaf 2026 worden verhoogd naar €450 per auto, rekening houdend met de inflatie sinds 2006.

Let op! Al deze plannen moeten nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.