19 april 2024 — 1 minuut

Wat is bepalend voor vrijstelling overdrachtsbelasting: taxatiewaarde of koopsom?

Koop een woning tot € 510.000

Woning

Wil jij een woning kopen? Dan kun je profiteren van de vrijstelling op de overdrachtsbelasting als de prijs van de woning maximaal € 510.000 is (2024). Houd er rekening mee dat de woning na aankoop anders dan tijdelijk als hoofdverblijf gebruikt moet worden.

Werkelijke waarde versus koopprijs

Stel, je koopt een woning met een koopprijs van € 395.000. Enige tijd voor de aankoop is er een taxatie uitgevoerd waarbij de waarde op € 430.000 werd geschat. Voor de overdrachtsbelasting werd deze taxatiewaarde gebruikt en dus werd 2% belasting geheven (toen was de vrijstellingsgrens € 400.000). De koper diende bezwaar in tegen deze beslissing.

Belasting gebaseerd op de taxatiewaarde

De rechtbank oordeelde echter dat de inspecteur het juiste bedrag had geheven en dat de taxatiewaarde van € 430.000 bepalend was. Daardoor was de vrijstelling niet van toepassing. De taxatie was objectief en gebaseerd op vergelijkbare woningen. Daarnaast was de taxatie enige tijd vóór de verkoop uitgevoerd, in een periode waarin de huizenmarkt stijgende was.

Verkoop zonder makelaar

Interessant om te weten is dat de woning zonder tussenkomst van een makelaar werd verkocht. Dit was een bevestiging voor de rechtbank dat de verkoopprijs afweek van de werkelijke waarde. Daarom was de vrijstelling op de overdrachtsbelasting niet van toepassing en moest er € 8.600 belasting worden betaald.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.