13 mei 2024 — 2 minuten

Wat is de status van UBO-registraties?

Wat is het UBO-register?

Het UBO-register, oftewel het register voor Ultimate Beneficial Owners, is een register waarin bepaalde juridische entiteiten verplicht zijn om geregistreerd te zijn. Als UBO wordt de uiteindelijke belanghebbende van een bv, stichting, vereniging of andere organisatie aangemerkt. Het doel van het UBO-register is het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering.

Aanpassing van het belang voor UBO's

Op dit moment wordt iemand als UBO gezien wanneer deze persoon meer dan 25% van het belang of de zeggenschap in een juridische entiteit heeft. Er is echter een voorstel om dit te wijzigen, zodat ook bij een belang of zeggenschap van 25% van een UBO kan worden gesproken. Hierdoor zullen meer juridische entiteiten melding moeten maken van een UBO. Er wordt echter gestreefd naar beperking van de uitvoeringslasten.

Verandering in het verplicht raadplegen van het UBO-register

Bepaalde instellingen moeten het UBO-register raadplegen bij zakelijke transacties. Op dit moment kan dit door middel van een kopie verstrekt door de Kamer van Koophandel (KVK). Vanaf 1 juni 2024 kunnen instellingen de cliënt vragen om een gewaarmerkte kopie van de inschrijving in het UBO-register op te vragen bij de KVK, als de instelling zelf geen toegang heeft tot het register. Zodra de instelling wel toegang heeft, moet deze de informatie weer zelf bij de KVK opvragen. Ook wordt het verplicht om verschillen te melden wanneer deze worden geconstateerd. Op termijn zal het aantal meldingen worden beperkt.

Legitiem belang

Personen en organisaties met een legitiem belang hebben toegang tot het UBO-register. Hieronder vallen journalisten, maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen die betrokken zijn bij het tegengaan van witwassen, terrorismefinanciering en gerelateerde misdaden, evenals individuen en bedrijven die van plan zijn om een zakelijke transactie aan te gaan met een andere partij. Er wordt nog bekeken hoe dit precies wordt vormgegeven.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.