08 mei 2024 — 1 minuut

Leeftijd voor vrijstelling overdrachtsbelasting is niet discriminerend

Vrijstelling overdrachtsbelasting voor jou

Woning

Als jij een pand koopt, moet je normaal gesproken overdrachtsbelasting betalen. Maar er is een vrijstelling voor jou als je tussen 18 en 35 jaar oud bent, deze vrijstelling nog niet eerder hebt gebruikt en een woning koopt voor maximaal € 510.000 (2024). Wel moet je de woning na de aankoop anders dan tijdelijk als hoofdverblijf gaan gebruiken.

Is er sprake van leeftijdsdiscriminatie?

In de rechtszaak beweerde een belastingplichtige dat er sprake was van ongeoorloofde leeftijdsdiscriminatie. De man vond dat er geen goede redenen waren om mensen ouder dan 35 jaar, de man was 38, uit te sluiten van de vrijstelling. Dit standpunt werd echter afgewezen op basis van de motieven van de wetgever.

Ondersteuning van jonge starters

Volgens onderzoek is ongeveer 70% van de mensen die voor het eerst een woning kopen jonger dan 35 jaar. Om deze beginnende kopers te helpen, is de vrijstelling van overdrachtsbelasting aan hen toegekend. De wetgever had hier, mede met het oog op de uitvoerbaarheid, het recht toe, besliste het Hof.

Geen onredelijke last

Het Hof heeft ook het standpunt afgewezen dat er sprake was van een individuele en buitensporige last. De overdrachtsbelasting is namelijk voor iedereen in vergelijkbare omstandigheden gelijk. Bovendien had de belastingplichtige ervoor kunnen kiezen om de woning niet te kopen en zo geen overdrachtsbelasting te betalen. Daarom is zijn beroep niet geslaagd.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.