29 maart 2024 — 3 minuten

Woon-werkverkeer vanaf de camping? Tips om tijd te besparen!

Reiskostenvergoeding: alles wat je moet weten

Auto

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een onbelaste reiskostenvergoeding? In 2024 is het mogelijk om voor zakelijke ritten een vergoeding te ontvangen van € 0,23 per kilometer. Dit geldt ook voor het woon-werkverkeer. De Belastingdienst heeft duidelijkheid gegeven over de situaties waarin ritten vanaf de camping naar het werk als woon-werkverkeer worden beschouwd.

Alleen het weekend: wat zijn de regels?

Sta je als werknemer met je gezin op de camping en breng je alleen in het weekend tijd met hen door? De Belastingdienst geeft aan dat de rit op vrijdagmiddag vanaf het werk naar de camping en op maandagmorgen vanaf de camping naar het werk niet als woon-werkverkeer worden gezien. Dit betekent dat je voor deze ritten geen belastingvrije vergoeding kunt ontvangen.

Enkele maanden op camping: dit is belangrijk

Sta je enkele maanden op de camping en rijd je dagelijks vanaf de camping naar het werk? In dit geval beschouwt de Belastingdienst de camping als je verblijfplaats. Dit betekent dat de ritten tussen het werk en de camping normaal gesproken als woon-werkverkeer worden gezien en je een belastingvrije vergoeding kunt ontvangen.

Let op! De Belastingdienst spreekt van ‘enkele maanden’. Waar de exacte grens ligt, is niet duidelijk.

Redelijkheid: waar moet je op letten?

De Belastingdienst benadrukt dat altijd naar de redelijkheid moet worden gekeken. Vooral als je om privéredenen een woon- of verblijfplaats kiest die ver van je werk is gelegen, kan het discutabel zijn om een belastingvrijevergoeding voor woon-werkverkeer te ontvangen. De inspecteur beoordeelt of dit redelijk is en of een onbelaste vergoeding mogelijk is.

Uitzonderingen op de regels

Er zijn altijd uitzonderingen mogelijk. Zo kan een rit van de camping naar het werk als zakelijk worden beschouwd als deze bijvoorbeeld plaatsvindt op verzoek van de werkgever. 

Zelfstandige ondernemer en de reiskostenvergoeding

Over de positie van zelfstandige ondernemers die op een camping verblijven, heeft de Belastingdienst geen informatie verstrekt. Het is echter aannemelijk dat dezelfde regels gelden. Dit betekent dat zelfstandige ondernemers € 0,23 per kilometer als kosten kunnen opvoeren in hun winstberekening, als een onbelaste vergoeding mogelijk is.

Tip! Twijfel je? Neem contact op met je adviseur om naheffingen te voorkomen. Bij een geschil heb je altijd de mogelijkheid om naar de rechter te stappen.

Recente items

Blijf op de hoogte

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent financiën en accountancy?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? dan kunt u zich hier uitschrijven.